Interviu cu Rares Coman, antrenor Limitless in Brasov

Rares a practicat timp de opt ani atletismul, participand la numeroase competitii si devenind campion la probele de alergare viteza. Din cauza unui accident a renuntat la atletism, dar nu a vrut sa renunte si la sport, asa ca a absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport si a devenit instructor de fitness si aerobic. Multumirea clientilor si bucuria pe care o manifesta acestia atunci cand lucreaza cu Rares sunt lucrurile care il fac sa revina in sala de antrenamente si il motiveaza sa isi depaseasca limitele si sa devina un antrenor si un instructor cat mai bun.

rares-procesata-1

Cum ai ajuns sa practici sport si ce te-a motivat sa continui?

Am inceput sa practic sportul inca din clasa a V-a. Eram foarte rapid si nu aveam stare, asa ca am zis sa valorific aceste “calitati”. Am inceput sa practic atletismul. La inceput probele de distanta scurta, iar spre sfarsitul liceului am alergat si pe distanta de 400 m, care, din punctul meu de vedere, este cea mai grea proba din atletism. Am continuat sa practic acest sport din dorinta de a evolua si de a fi printre cei mai buni. Din pacate o accidentare m-a obligat sa renunt la sportul de performanta, dar nu m-a impiedicat sa urmez Facultatea de Educatie Fizica si Sport, iar mai tarziu sa devin instructor de fitness si aerobic.

Cat este motivatie si cat este ambitie in practicarea unui sport? Care din cele doua este mai importanta dupa parerea ta?

In practicarea unui sport, in primul rand, trebuie sa existe motivatia, asa ca i-as acorda 65%, iar dupa motivatie trebuie sa vina si ambitia. Ambitia de a fi azi mai bun ca ieri. Asa ca ambitia primeste 35%. Si poate o sa va intrebati de ce, dupa parerea mea, aceasta este ordinea celor doua. Este simplu: degeaba ai ambitia de a incepe ceva daca nu ai si motivatia necesara de a sustine acea ambitie.

In cariera ta de antrenor, care este momentul pe care il consideri un succes, un exemplu pe care il dai celor cu care lucrezi?

Din momentul in care am inceput sa lucrez ca antrenor/instructor am avut mai multe momente pe care pot sa le consider succese, dar doua dintre ele sunt in top, ma mandresc cu ele si le dau exemplu de fiecare data cand simt ca trebuie sa motivez pe cineva. O clienta a reusit sa slabeasca peste 30 kilograme cu ajutorul si indrumarile mele. Nu a fost deloc usor, iar procesul de slabire, tonifiere, completat de alimentatie, a inceput acum aproape doi ani si continua si in ziua de azi. Este cel mai notabil rezultat al meu pana in momentul de fata.

Al doilea exemplu de succes este pilotul de raliu Dan Girtofan pe care, dupa antrenamente grele si intense, am reusit sa il aduc intr-o forma fizica excelenta. Iar cand mi-a spus ca forma fizica la care a ajuns a avut un rol important si l-a ajutat sa castige o noua etapa de campionat national dupa noua ani si ca, in continuare, il ajuta sa concureze la cele mai inalte performante, m-am bucurat enorm.

De ce ar trebui sa ne apucam sa facem sport?

Sport ar trebui sa facem, in primul rand, pentru a avea o viata cat se poate de sanatoasa, iar o data cu miscarea facuta sa incepem sa avem si un corp frumos si armonios.

Care sunt cele 5 sfaturi pe care le dai celor cu care lucrezi?

  1. Cand intra in sala de antrenament, grijile si problemele trebuie sa ramana in afara salii.
  2. Sa incerce sa se distreze, sa se relaxeze si sa se rupa, pentru 50-60 minute, de lumea de afara.
  3. Sa nu cedeze prea usor atunci cand antenamentul devine mai intens.
  4. Atunci cand simt ca le este mai greu, sa zambeasca si totul devine, brusc, mai usor.
  5. Sa aiba grija si in afara salii de antrenament in ceea ce priveste alimentatia.

Care a fost cel mai bun feedback pe care l-ai primit de la un client? Dar cel mai urat? Cum ai reactionat la acesta din urma?

Cel mai bun feedback pe care l-am primit a sunat ceva de genul acesta: “Tu nu iti dai seama ce faci aici… tu schimbi vietile oamenilor”. Iar cel mai negativ feedback a fost legat de volumul muzicii in timpul orei. Mi s-a spus ca uneori muzica este cam tare, dar asta mi s-a reprosat de catre o singura persoana, asa ca nu stiu exact cat de negativ este feedback, dar a fost.

Pe repede-nainte, cum arata o zi din viata ta?

Trezirea la ora 6:30, iau micul dejun si imi duc fiica la gradinita. Apoi merg la orele pe care le sustin dimineata, 2 sau 3 in functie de zi. Ajung acasa si ma pregatesc sa o iau pe fetita de la gradinita. Petrec timp cu ea pana cand ajunge sotia mea de la serviciu. Apoi merg la orele pe care le sustin seara, de asemenea 2 sau 3 in functie de zi. Ajung acasa si, inainte de culcare, mai citesc cate ceva si incerc sa mai rezolv, daca este cazul, problemele cotidiene.

Dar planul alimentar pentru o zi activa?

Mic dejun: un fresh sau lapte cu cereale. Apoi o gustare: fruct sau iaurt. La pranz am multe variante, in functie de zi, stare fizica si altele. Din nou o gustare: un shake de banane cu cereale integrale si seminte. Cu 2 ore inainte de antrenamentele de seara iau o masa usoara.

Cu ce iti umpli timpul liber?

Timpul meu liber este umplut, in acest moment, de fiica mea. Jocuri, activitati, timp petrecut cu ea si cu familia. Iar timpul meu liber (acela de dinainte de a ma pune la somn) este alocat invatarii coregrafiilor noi, cautarii muzicii de buna calitate pentru ore si tot felul de alte lucruri care sa imi imbunatateasca activitatea profesionala.

Daca ar fi sa schimbi ceva la tine din punct de vedere al formei fizice, ce ti-ai recomanda?

Daca ar fi sa schimb ceva la mine din punct de vedere al formei fizice, mi-as recomanda sa fac mai multe abdomene si sa aloc mai mult timp pentru acest lucru. 🙂

Spune-ne care sunt cele 5 lucruri care nu ar trebui sa lipseasca din geanta noastra de sport.

5 lucruri care nu ar trebui sa lipseasca din geanta de sport a unei fete sau a unui baiat? Si mai este vorba si de sala unde mergi si ce stii ca iti ofera sau nu iti ofera acea sala.

Dar daca este sa luam lucrurile generale atunci ar fi cam asa :

  1. Adidasi de sala
  2. Slapi pentru dus/sauna
  3. Gel de dus, sampon, deodorant
  4. Sosete si lenjerie intima de schimb
  5. Prosop si apa.

Care sunt sunt sursele tale de informatie si inspiratie atunci cand e vorba de pregatirea fizica?

Foarte multa informatie despre pregatirea fizica am asimilat-o de la antrenorii cu care am facut atletism de-a lungul anilor. De asemenea, am mai gasit informatii si pe internet si la cursurile la care am mai luat parte. Iar ca surse de inspiratie au fost cateva persoane pe care le-am cunoscut si de la care am incercat sa “fur” cate putin si sa fac un mix care sa mi se portiveasca mie cat mai bine. Printre acele persoane se numara: Shaun Thompson, Paul Mavi, Joan Altisen, Troy Dureh etc.

Care este urmatorul tau pas in cariera de antrenor?

Urmatorul pas in cariera de antrenor este acela de a incerca sa fiu cel mai bun in ceea ce fac, de a ma autodepasi, de a oferi si mai multe lucruri si antrenamente interesante clientilor si de a deveni unul dintre cei mai buni antrenori Limitless.

Owner & Founder Fondatorul Limitless, Andra este creierul dar am spune mai ales inima din spatele dezvoltării programului Limitless dar și a comunității Reset.

  • Manolache Ioana Maria

    February 19, 2017

    Cand incepe urmatoarea grupa?

home-transformari

Transformari

Programele limitless schimba in bine corpul si spiritul. Dar mai ales perceptia despre sine.

Reusitele altora
home-povesti

Povesti

Motivatie si inspiratie. De la nutritionisti, psihologi, antrenori sau simpli oameni extraordinari.

Blog
home-transformatori

Transformatori

In filmul de transformare a vietii tale, limitless este regizorul, iar tu este vedeta.

Action

Incepe azi.

Completeaza formularul si vei fi contactat pentru a programa o vizita si a incepe experienta limitless in orasul tau.