Atentie la etichetele produselor alimentare!
De cate ori nu ati ales un produs ”impins in fata” de o reclama TV sau stradala? De cate ori nu ati cumparat un produs de pe raftul unui magazin doar pentru ambalajul in care este impachetat si reclama pozitionata pe eticheta frontala? Raspunsul este: ”de foarte multe ori”. Gata! Este timpul sa aveti grija de voi si de organismul vostru si sa preiluati controlul. Voi alegeti produsele, tinand cont de calitatile lor nutrititive, nu ele va aleg pe voi!
Exista studii care arata ca multe dintre produse au atasate o eticheta frontala cu rol publicitar tocmai pentru a determina consumatorul sa le cumpere (aici, aici, aici si aici,). Insa calitatea lor nu este intodeauna tocmai cea corespunzatoare.
Ce ne ramane de facut? Sa invatam sa citim etichetele. Si iata de ce trebuie sa tinem cont:
- LISTA DE INGREDIENTE
Ingredientele sunt listate in ordinea descrescatoare a cantitatii lor folositepentru realizarea produsului. Acest lucru inseamna ca primul ingredient din lista prezinta ponderea cea mai mare. Tinand cont de acestea, este foarte important sa ne uitam la primele trei ingrediente din lista. Daca primele trei sunt grasimi hidrogenate, zahar si cereale rafinate, atunci este foarte clar ca nu este un produs recomandat din punct de vedere nutritiv.
De asemenea, daca lista are minimum două-trei randuri de ingrediente, in mod sigur avem de-a face cu un produs procesat si ar fi bine sa-l evitam. Cu cat intalnim mai multi termeni necunoscuti, cu atat este mai procesat acel produs.
Deci, aveti grija ca lista sa nu fie lunga si fiti atenti la primele trei ingrediente din lista.
- PORTIA (SERVING SIZE)
Reprezinta caloriile si cantitatea de nutrienti ce se regasesc intr-o portie, ceea ce se considera ca se poate manca la o masa. Aceasta cantitate poate fi raportata si la 100 grame. Atentie, insa! Aceasta portie inseamna un numar de calorii si o cantitate de nutrienti care nu intodeauna vor reprezenta o masa. De obicei, portiile si valorile inregistrate pe etichete reprezinta o cantitatea mult prea mica fata de cea pe care o putem consuma. De aceea, pentru un calcul real, trebuie sa inmultiti aceste valori cu numarul portiilor consumate. Multi suntem indusi in eroare de aceste valori: de exemplu, cantitatea de zahar dintr-o portie nu inseamana ca este intreaga cantitate de zahar a produsului, daca un pachet de biscuiti are contorizata la portie cantitatea de un biscuit, nu inseamna ca cineva va manca doar un biscuit – in aceasta situatie trebuie inmultita cantitatea unui biscuit cu numarul portiilor consumate. Astfel vom obtine numarul total al caloriilor si nutrientilor ingerati.
- CALORIILE
Atentie la numarul acestora! O valoare reala a caloriilor consumate depinde de numarul portiilor consumate: de exemplu, pentru doua portii, numarul total de calorii ingerate va fi numarul de calorii / portie x doua portii.
De ce trebuie sa fim atenti la numarul caloriilor? Caloriile reprezinta aportul energetic al alimentelor ce sunt aduse in alimentatia noastra. Daca acest aport este mai mare decat energia zilnica pe care o consumam, apare cresterea in greutate, obezitatea si dezvoltarea diverselor boli cardiovasculare
Din punct de vedere caloric, un produs care are un numar de 400 calorii sau mai mare / portie este considerat un produs foarte caloric. Daca aceasta valoare este de 100 calorii, produsul este considerat mediu.
- GRASIMILE (TOTAL FAT, LIPIDE)
Trebuie sa tinem cont ca, intr-un plan alimentar, grasimile nu sunt o problema, nu sunt responsabile de cresterea in greutate si de diversele boli cardiovasculare atata timp cat provin din surse bune, nu facem abuz de ele si nu le combinam cu carbohidrati pentru a le potenta metabolismul.
Vorbim de probleme atunci cand vorbim despre grasimile trans. Acestea sunt grasimile care rezulta in urma procesarii alimentelor si care nu pot fi recunoscute si, prin urmare, digerate de catre organism. Sunt acele grasimi care se depun pe artere si sunt precursoare ale bolilor cardiovasculare. Acestea nu trebuie sa existe in alimentatia noastra. De aceea pe eticheta trebuie sa apara 0% la aceasta categoria.
Colesterolul este un alt tip de grasime la care trebuie sa fim atenti. Cantitatea zilnica recomandata este de 300 mg / zi. Daca un produs are 260 grame nu inseamna ca este bun. In mod sigur veti mai consuma alimente care va vor face sa depasiti cantitatea de 300 mg / zi recomandata pentru a pastra o stare de sanatate buna si a evita aparitia bolilor cardiovasculare.
- CARBOHIDRATII (GLUCIDE, TOTAL CARBS)
Pe eticheta unui produs este inregistarata cantitatea totatala de carbohidrati insumata de ingredientele produsului, din care avem informatii separate referitoare la procentul de zahar.
Zaharul este informatia esentiala la care trebuie sa ne uitam. Numit si “moartea alba”, este un aliment de care nu trebuie sa abuzam daca ne dorim un stil de viata sanatos. Doza zilnica recomandata este de 6 lingurite (25 g) pentru femei si 9 lingurite (cca 35 g) pentru barbati. Atunci cand un produs are deja per portie 5 g de zahar, gandeste-te cate portii mananci si ce alte produse cu un astfel de continut ai mancat sau vei mai consuma. De asemenea, trebuie sa ne gandim si la miere, si la produsele lactate si la fructe.
Pe eticheta vom mai intalni si alte forme la zaharului: Malt de ovaz, Melasa de rom, Zahar brun, Zahar de trestie, Sirop de porumb bogat in fructoza, Miere, Zahar invertit, Lactoza, Zahar de malt, Maltitol, Maltodextrina, Zahar de artar, Sorbitol, Stevia, Zahar de turbinado, Polimeri de glucoza, Zahar de curmal, Zahar de trestie cruda, Zaharuri din fructe, Dextroza.
Tot in cadrul categoriei de carbohidrati vom intalni si fibrele. Acestea nu au valoare calorica, neputand fi digerate de catre organism, dar sunt esentiale ajutand si intervenind in procesul de digestie. Extrem de importante in combaterea procesului de constipatie, totusi, ele trebuie consumate in cantitate limitata, un consum prea mare, dimpotriva, ajuta si sustine procesul de constipatie. Cantitatea zilnica recomandata este de maximum 30-35 g de fibre / zi. De asemenea, ele sunt cele care ajuta la aducerea starii de satietate.
- VITAMINELE SI MINERALELE
Atunci cand nu vorbim de legume sau fructe, vorbim de cantitati nesemnificative. Pentru un aport corespunzator trebuie sa avem in alimentatia zilnica astfel de alimente precum fructele si legumele.
- PROTEINELE
Sunt absolut necesare pentru procesele de crestere si/sau pentru refacerea fibrelor musculare in urma eforturilor fizice. Acestea trebuie sa provina din sursa controlata si de calitate.
- DOZA ZILNICA RECOMANDATA (DZ, DAILY VALUE)
Reprezinta procentul celor mentionate anterior din totalul de 2.000 calorii /zi. Dar trebuie sa tinem cont ca acest necesar nu este neaparat obiectivul pe care noi il avem. De aceea trebuie sa ne raportam intotdeauana la ce ni se potriveste si sa raportam la necesarul nostru zilnic.
Daca sunteti genul de persoana care isi calculeaza caloriile, trebuie sa tineti cont de urmatoarele informatii:
- 1 g proteina elibereaza 4,3 calorii (energie)
- 1 g carbohidrat elibereaza 4,3 calorii
- 1 g grasime elibereaza 9,1 calorii.
Tinand cont de aceste informatii, veti putea calcula procentele DZ raportat la ceea ce fiecare si-a stabilit, la numarul sau de calorii, nu la cei 2000.
Nu ignorati aceste informatii! Ele sunt cele care fac diferenta. Fiti atenti si alegeti inteligent! Voi aveti controlul!