Psihonutriție/ Nutriția corectă pentru bună-dispoziție

Psihonutritia, dar si medicina ortomoleculara (latura a medicinei alternative), sunt domenii a caror principiu de baza este ca deficientele sau dimpotriva cantitatile optime de micronutrienti pot influenta starea psihica, dispozitia si intensitatea emotiilor unor persoane. Desi pentru moment rezultatele cercetarilor stiintifice sunt inca contradictorii, exista certitudinea faptului ca unii micronutrienti au roluri mai importante decat altii in ‘chimia’ bunei-dispozitii, dar si in reducerea stresului.

Stresul nu reprezinta in sine o boala, luata ca atare; totusi este una din cauzele a numeroase boli caracteristice vremurilor noastre: bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, obezitate, etc. Cum se intampla acest lucru? Prin suprasolicitarea si depasirea capacitatii de adaptare a organismului.

shutterstock_418270090

Cauzele sunt multiple si depind foarte mult de contextual social al fiecarei persoane. Statisticile au evidentiat si un top al acestor cause: job, bani, sanatate, relatii personale, alimentatie necorespunzatoare, media si social media, dereglari ale somnului, etc (1).

Efectele negative ale stresului, evident, sunt si ele multiple: iritabilitate, agresivitate, depresie, durerei de cap, lipsa de energie, greata, dereglari digestive , modificare apetitulul alimentar si sexual, ameteala, incapacitatea de a mai desfasura in forma optima activitatile, abilitatea de a avea relatii bune, etc. Un studiu arata ca incidenta acestor boli cronice a scazut cu pana la 22 % procentul cand simti bucurie, implinire, acceptare (2).

Asadar: stresul exista. Desi poate fi palpitanta si interesanta experienta unui stres pe termen scurt (stres acut), trebuie sa fim atenti si sa luam masuri atunci cand vorbim de un stres pe termen lung (stres cronic) (3).

O solutie pentru combaterea stresului este data chiar de principiile nutritiei corecte. Acesta este cea care poate elibera parte din tensiunea acumulata si chiar poate influenta pozitiv starea unei persoane. Cum?prin cresterea nivelului de energie si stabilizarea glucozei din sange. Si aici nu vorbim de orice fel de alimentatie, ci de alimentatia de buna calitate, care contine o densitate cat mai mare de macro si micro-nutrienti si o densitate cat mai scazuta de anti-nutrienti. Fast food-ul, dulciurile, patiseria nu va vor face mai fericiti, ci doar sa va simtiti mai vinovati si anxiosi, chiar daca nu sunt sentimente resimtite imediat ce sunt consumate; rezultatele pe termen lung ale acestui consum ridicat de ‘false’ alimente va vor aduce intr-o stare care va va alimenta stresul.

Si totusi, care sunt alimentele in care gasim in cantitati crescute micro-nutrientii bunei dispozitii?

  1. Frunzele si legumele verzi.

Acestea contin foloti care sunt responsabili pentru producerea de dopamina, elementul ce induce placere, ajuntandu-va sa va pastrati starea de calm. Un studiu publicat in 2012 in Journal of Affective Disorders in cadrul unui esantion de 2800 de persoane de varsta mijlocie de varstnici, se arata ca riscurile pentru o stare de depresie sunt mult mai scazute in randul celor care consuma folati.

  1. Carnea de curcan

De cate ori nu ati simtit ca vi se face somn dupa ce mancati curcan? Este reala starea voastra, deoarece aceasta proteina contina triptofan, un precursor al serotoninei. Aceasta din urma este responsabila cu reglarea senzatiei de foame si starea de bine, de calm si chiar de somnolenta data de aparitia melatoninei. Un studiu publicat in 2006 in Journal of Psychiatry Neuroscience sustinunt in cadrul a doua grupuri (un grup a luat suplimente de triptofan pentru 15 zile, celalalt grup a avut placebo) arata ca cei care au luat suplimente de triptofan, la sfarsitul celor 15 zile erau mult mai placuti de catre partenerii de studiu.

Alte alimente ce mai contin triptofan sunt: nuci, seminte, peste, oua, linte, tofu, ovaz

  1. Iaurtul cu probiotice

Se pare ca bateriile din intestin pot contribui la stres. Cercetarile au aratat ca la nivelul intestinului poate exista influenta influenta semnalelor cerebrale , fapt pentru care stresul poate accentua simptomele gastro intestinale. Un studiu publicat in UCLA in 2013 a aratat ca probiotecele din iaurt au o influenta pozitiva asupra zonei cerebrale responsabila cu emotiile, inclusiv asupra stresului. A fost un studiu efectuat doar pe un esantion de 36 de femei si pe o perioada scurta de timp. Vom aveam nevoie de proba timpului, in acest sens (4).

  1. Somonul

Datorita caracterului sau antiinflamator dat de continutul de Omega 3, se intervine pozitiv asupra hormonilor anxietatii: adrenalina si cortizolul.

  1. Afinele

Cunoscute pentru continutul lor de Vitamina C si antioxidanti, este un aliment al carui consum creste raspunsul la stres si imunitatea, repara si protejeaza celulele, ceea ce inseamna ca va creste si capacitatea organismului de adaptare la diverse situatii.

  1. Oleaginoasele

Denumite si antioxidanti cardiaci, sunt gustarea perfecta pentru diminuarea stresului. Atunci cand suntem stresati avem tendinta de a „rontai” ceva pentru a ne calma. Iata alegerea sanatoasa. Simplul proces de masticatie al acestora duce la reducerea stresului. Ele scad tensiunea arteriala si incetinesc ritmult cardiac reducand stresul.

  1. Ciocolata neagra

Reduce nivelul de cortizol (hormon al stresului) din organism prin dilatarea vaselor, scazand astfel tesiunea arteriala si asigurand o circulatie buna. Este de departe cel mai puternic aliment al carui consum duce la eliberarea de endorfine continand peste 300 de elemente. Printre acestea se regaseste si anadamida (un element care face parte si din componenta marijuanei, care are efecte euforice asupra creierului) cat si teobromina, un stimulent bland. Consumati ciocolata cu un continut de cacao de peste 70%, dar pastrand atentia la cantitate.

  1. Semintele

Sunt o sursa importanta de magneziu, mineral ce ajuta la reglarea emotiilor. Sunt utile in cazuri iritabilitate, oboseala, depresie, simptome premenstruale, retentie de apa, crampe musculare.

 9. Avocado

Ajuta la reducerea efectelor negative ale mancatului compulsiv prin inducerea starii de satietate cat si a pastrarii acesteia pe o perioada mai lunga. Un studiu publicat in 2014 de Loma Linda University arata ca ½ avocado adaugat la masa de pranz reduce cu pana la 40% dorinta de a mai manca ceva in urmatoarele 3 ore (5).

  1. Ceai negru in locul cafelei

Un studiu efectuat de catre University College London arata ca cei care au inlocuit cafeau cu ceai negru si au consumat-o timp de 6 saptamani, de cate 4 ori/zi , au reusit sa inregistreze un scadere a cortizolului cu pana la 45% (6)

Dar desigur, nu putem considera alimentatia corecta ca un panaceu absolut pentru stres. Atunci cand vorbim de diminuarea si, de ce nu de eliminarea stresului din viata noastra, trebuie sa avem o abordare holistica a acestui subiect.

Surse:

 

Owner & Founder Fondatorul Limitless, Andra este creierul dar am spune mai ales inima din spatele dezvoltării programului Limitless dar și a comunității Reset.

Sorry, the comment form is closed at this time.

home-transformari

Transformari

Programele limitless schimba in bine corpul si spiritul. Dar mai ales perceptia despre sine.

Reusitele altora
home-povesti

Povesti

Motivatie si inspiratie. De la nutritionisti, psihologi, antrenori sau simpli oameni extraordinari.

Blog
home-transformatori

Transformatori

In filmul de transformare a vietii tale, limitless este regizorul, iar tu este vedeta.

Action

Incepe azi.

Completeaza formularul si vei fi contactat pentru a programa o vizita si a incepe experienta limitless in orasul tau.