Interviu cu Ruxandra Iancu, antrenor Limitless Online
Ruxandra a facut balet clasic timp de 13 ani, iar cand a renuntat la balet s-a apucat de fitness din dorinta de a-i invata si ajuta pe altii sa fie in forma. In acest timp a fost si psiholog la Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 4 din Bucuresti.
Cu peste 10 ani de experienta ca antrenor si psiholog, Ruxandra stie cum sa interactioneze cu cei cu care lucreaza si sa ii motiveze sa ajunga la rezultatele dorite. Considera ca interactiunea umana si comunicarea sunt foarte importante si isi gaseste inspiratia in oamenii cu care lucreaza la orele de grup sau ca antrenor personal.
Cum ai ajuns sa practici sport si ce te-a motivat sa continui?
Am facut balet clasic vreo 13 ani. Nu eram stralucita, mi-am dat seama ca nu voi face cariera artistica, insa simteam ca sunt foarte tehnica si muncitoare si imi placea sa lucrez cu corpul meu. Dupa ce m-am lasat, am inceput sportul de intretinere. La un moment dat, am simtit ca pot preda, ca ii pot invata si pe altii, ca am abilitatile necesare. Desi am peste 10 ani experienta ca antrenor, inca invat. 🙂
Cat este motivatie si cat este ambitie in practicarea unui sport? Care din cele doua este mai importanta dupa parerea ta?
Ambele. Motivatia este startul, iar ambitia este cea care ne impulsioneaza in momentele cheie. Sunt convinsa ca nu se exclud reciproc. Este esential sa avem o motivatie sanatoasa si conforma cu realitatea atunci cand ne apucam de orice activitate.
In cariera ta de antrenor, care este momentul pe care il consideri un succes, un exemplu pe care il dai celor cu care lucrezi?
Conventia Internationala de Fitness din 2015 la care am participat ca presenter pentru prima data. Am avut emotii mari, dar am facut fata cu succes. Sunt convinsa ca si publicul a simtit asta, iar feedback-ul primit a fost foarte bun.
De ce ar trebui sa ne apucam sa facem sport?
Pentru ca ne face bine, in toate aspectele vietii noastre.
Care sunt cele 5 sfaturi pe care le dai celor cu care lucrezi?
- sa isi seteze targeturi realizabile
- sa lucreze cu placere si variat
- sa se hidrateze in timpul antrenamentului si nu numai
- sa fie rabdatori
- sa fie ingaduitori cu ei insisi.
Care a fost cel mai bun feedback pe care l-ai primit de la un client? Dar cel mai urat? Cum ai reactionat la acesta din urma?
O clienta veche, pe care am motivat-o sa devina antrenor, in prezent imi multumeste ca am aparut in viata ei si ca reusesc sa transmit cu atata pasiune tot ceea ce stiu. La polul opus, mi s-a spus ca nu reusesc sa fiu la nivelul antrenorilor barbati. Feedback care m-a ambitionat si in mai putin de un an am ajuns sa fiu cautata de catre clienti barbati la clasele de grup, asta datorita eficientei programelor propuse de mine.
Pe repede-nainte, cum arata o zi din viata ta?
Dimineata incepe cu cafea, invariabil deoarece iubesc aroma si gustul ei. Prima parte a zilei o dedic familiei, rar am ore individuale la sala. Dupa-amiezile sunt foarte active, pline de sport si energie, ore de grup si personal training. Seara intru in chillout mood. 🙂
Dar planul alimentar pentru o zi activa?
Cafea si alimente nutritive care au un aport considerabil de energie. Mese calitative, cam cinci pe zi in combinatii inteligente. Consum legume si fructe proaspete si gatesc cat mai santos, mai ales ca eu si fetita mea mancam aceleasi lucruri.
Cu ce iti umpli timpul liber?
Timpul liber il petrec cu fetita mea, de preferat in aer liber. In rest, citesc, caut filme bune, ies cu prietenii. Imi impart timpul liber astfel incat sa “ajung” tuturor, si familiei, dar si prietenilor.
Daca ar fi sa schimbi ceva la tine din punct de vedere al formei fizice, ce ti-ai recomanda?
In acest moment sunt in cea mai buna forma fizica din viata mea, fara a parea lipsita de modestie. 🙂 Insa sunt foarte atenta la antrenamentul meu personal. Plusez cu greutati mari pentru trenul superior si exercitii cu propria greutate (flotari si tractiuni) si exercitii de alungire si definire pentru trenul inferior. Practic foarte mult stretching pentru tot corpul.
Spune-ne care sunt cele 5 lucruri care nu ar trebui sa lipseasca din geanta noastra de sport.
Apa, prosopul, echipament adecvat, muzica buna si o gustare sanatoasa.
Care sunt sunt sursele tale de informatie si inspiratie atunci cand e vorba de pregatirea fizica?
Mi-am gasit inspiratia participand la clase cat mai variate, workshop-uri, conventii, dar mai ales lucrand cu multi oameni cu cerinte si nevoi diferite. Interactiunea umana este cea mai buna inspiratie. Plus comunicarea directa cu clientii: ce isi doresc, ce asteptari au de la ei si de la antrenor, cum se autopercep, care sunt tendintele noi in fitness etc.
Care este urmatorul tau pas in cariera de antrenor?
Caut proiecte care sa ma ajute sa imi pun in valoare toate calitatile/competentele mele. Consider ca experienta Limitless este ceea ce mi se potriveste.