Cei mai comuni si periculosi aditivi din alimentele procesate

Știti care sunt cele mai comune si periculoase ingrediente alimentare pe care sa le evitati cand mergeti la cumparaturi? Toti ne confruntăm cu dilema compozitei alimentelor pe care le cumparam si apoi consumam, iar faptul ca nu stim ce inseamna denumirile de pe eticheta nu ajuta foarte mult. Multe din numele de pe etichete sunt “ingredientele mortale” care pot produce in mod direct boli de inima, migrene, obezitate, pofte alimentare nesanatoase, osteoporoza, diabet si chiar malformatii congenitale.

Incerc sa fac putina lumina in aceasta lume misterioasa a etichetelor alimentare, astfel incat sa va fie usor sa faceti alegeri alimentare in cunostinta de cauza si sa puteti sustine un stil de viata sanatos.

Unele dintre cele mai periculoase ingrediente regasite in alimentele noastre sunt:

1) Nitritul de sodiu sau E250 – cauzeaza cancer si poate fi gasit in carnea procesata si in produse precum crenvurstii, bacon, carnati si alte mezeluri. Rolul acestui aditiv este acela de a inhiba bacteriile si de a da carnii aspectul rosu, sanatos..

2) Uleiurile hidrogenate – cauzeaza boli ale inimii, deficiente nutritionale, deteriorare celulara si multe alte afectiuni. Se gasesc in fursecuri, biscuiti, margarina si in produse de patiserie. Sunt folosite la prelungirea termenului de valabilitate al produselor finite prin conservarea uleiurilor din acestea. Poate fi numit si “grasime din plastic.”

3) Excitoxine ca aspartamul si glutamatul monosodic – acesti aditivi sunt neurotoxine care afecteaza in mod direct celulele nervoase, suprastimulandu-le pana la moarte. Se gasesc in bauturile carbogazoase fara zahar, in supele instant, in sosurile de salata, in carnati sau chiar si in conserve vegetariene. Sunt folosite pentru a da savoare alimentelor supraprocesate, care au fost gatite excesiv.

4) Perturbatori endocrini – substante chimice intalnite in viata noastra de zi cu zi: Bisfenol-A -BPA (prezent in materialele plastice si in interiorul conservelor), Triclosan (prezent in sapunuri antibacteriene si alte produse), Parabeni ( conservanti utilizati in produsele de ingrijire personale), Ftalati (plastifianti prezenti in sprayul de par, lacul de unghii, recipientii de plastic pentru alimente si vinilin), Sodium lauryl sulfat (produs de curatare dur prezent in multe produse de ingrijire personala), Arsenicul (o toxina prezenta in alimente si in apa de baut), Mercurul (un metal toxic prezent in unele specii de peste), Pesticidele (utilizate pe larg atat in agricultura, cat si in gradini sau spatii verzi). Aceste substante se pot comporta precum hormonii in corpurile noastre, creand confuzie pentru propria noastra functie hormonala si provocand probleme de fertilitate, anomalii ale sexului masculin, cancer (mamar, de prostata si testicular), autism, obezitate şi diabet.

5) Zaharul – utilizat in majoritatea produselor alimentare din comert, zaharul are efecte numeroase si periculoase: devine foarte acid in organism si afecteaza nu doar stomacul, ci si nivelul de calciu, ceea ce duce in timp la osteoporoza. Excesul de zahar este depozitat in ficat, iar atunci cand acesta devine suproasolicitat, zaharul se intoarce in sange sub forma de grasime si se depoziteaza pe corp. Zaharul alb duce la pierderea elasticitatii tesuturilor si imbatranirea prematura, ingreuneaza digestia lipidelor si a colesterolului,

6) Faina alba – de asemenea, regasita in numeroase alimente, este o faina integrala fara germeni si tarate care contin toti nutrientii si fibrele sanatoase. Astfel, nu reprezinta pentru organism o sursa de nutrient si lasa corpul tot flamand. Faina alba este descompusa prea repede in sistemul digestiv si absorbita in sange, ceea ce dezechilibreaza glicemia, suprasolicita pancreasul si glandele suprarenale, cauzand reactii hipoglicemice. Pentru persoanele diabetice, faina alba este la fel de daunatoare ca si zaharul alb.

Cum reusesc companiile sa ascunda excitotoxinele si aditivii din alimente? Este simplu: schimba periodic terminologia folosita pentru a bulversa consumatorul. Toata lumea stie ca trebuie sa evite glutamatul monosodic, de aceea companiile au schimbat termenul in extract de drojdie. Alti termeni care desemneaza glutamatul monosodic: proteina vegetala autolizata sau proteina vegetala hidrolizata.

Alta modaliatate este inghesuirea ingredientelor pe eticheta, lucru care induce in eroare referitor la ce se gaseste cu adevarat in produse. De exemplu, exista unele companii care produc batoane nutritive care contin mult zahar, dar au aranjat lista de ingrediente in asa fel incat zaharul sa nu fie primul ingredient care apare. In schimb, primul ingredient este orezul. Insa, la o analiza mai atenta a ambalajului, batonul contine toate formele de zahar, de la sucroza, la sirop de porumb, fructoza si dextroza. Toate aceste substante dulci fac ca zaharul sa fie ingredientul numarul 1 din baton, insa unii producatori au aceasta libertate si abilitate sa schimbe adevarul in avantajul lor.

Nu cumparati produse fara sa cititi eticheta acestora! Veti avea surpriza neplacuta sa descoperiti cate adaosuri are un anumit produs. Simpla mazare pe care o cumpărați cu gandul la o masa sanatoasa poate avea adaugat zahar. V-ați gandit vreodata  la cantitatea de zahar ascuns pe care o ingeri? Puteti evita acest lucru citind etichetele si documentandu-va.

O regula important de tinut minte este: cu cat este mai lunga lista de ingrediente, cu atat este alimentul mai nesanatos. Cititi numele acelor ingrediente inainte de a cumpara produsele si daca descoperiti numele unei substante chimice pe care nu-l puteti pronunta, nu cumparati acel produs inainte sa cunoasteti informatii despre aceasta.

Alegeti sanatos! Alegeti gustos!

Owner & Founder Fondatorul Limitless, Andra este creierul dar am spune mai ales inima din spatele dezvoltării programului Limitless dar și a comunității Reset.

Sorry, the comment form is closed at this time.

home-transformari

Transformari

Programele limitless schimba in bine corpul si spiritul. Dar mai ales perceptia despre sine.

Reusitele altora
home-povesti

Povesti

Motivatie si inspiratie. De la nutritionisti, psihologi, antrenori sau simpli oameni extraordinari.

Blog
home-transformatori

Transformatori

In filmul de transformare a vietii tale, limitless este regizorul, iar tu este vedeta.

Action

Incepe azi.

Completeaza formularul si vei fi contactat pentru a programa o vizita si a incepe experienta limitless in orasul tau.